Under vintermånaderna beskärs vinstocken, det sker innan saven börjat stiga för att minska läckaget.
Samtidigt tar man då sticklingar som sätts i sand för att förhoppningsvis kunnas sättas ut i vingården längre fram. Efter beskärningen så är det tid att se över uppbindningssystemet. Sträckning av tråd och ev. utbyte av stolpar.

När våren kommer är det med spänd förväntan man går och ser de svällande knopparna, som till sist brister ut och visar de första bladen.
                                                                       Beskärning
Mycket av tiden i vingården går till ogräsrensning. Vi har byggt en speciell   harv och kultivator som har kommit till av gamla och förbrukade redskap. 
Vi har valt att ha öppen mark av flera orsaker. Dels för att vinstockarna inte ska
få någon konkurrens om vatten och näring, men också för att det är väldigt mycket sten i vingården som gör det svårt med gräsklippare.
Men stenen har också en positiv inverkan då det höjer temperaturen i vingården samt att de magasinerar värmen under dagen för att ge jämn dygnstemperatur.
                                                                    Vår i vingården

Vinstocken blommar i juni och ju lugnare och varmare det är desto bättre.
Under hela växtsäsongen är det ständig koll på rotskott, ansning och putsning av skott och bladmassa.
De första tre åren tar man bort druv-anlagen. Detta känns lite hårt men är en investering för framtiden. Man ser till att vinstocken får all kraft den behöver för att bilda ett starkt rotsystem.

Vi har ingen konstgjord bevattning utan ställer vår tro till att vinstockens rötter söker sig så långt ner i djupet så den klarar både torrt och blött väder.
                                                                   
Mogna Leon Millot

När sedan hösten närmar sig och druvorna skiftar färg och sockerhalten börjar stiga så får man se till att näten kommer upp innan fåglarna hinner kalasa på skörden.
Skördetid närmar sig, sockerhalten mäts regelbundet för att till slut stabiliseras.

Här uppe i Norden vill vi gärna vänta så länge det går med att skörda för att få maximal mognad vilket kan vara lite riskabelt. Vi har oftast fått någon frostnatt innan det är dags att samla vänner och familj till året skörd


Mor och Far i skördearbetet

Nu startar arbetet i vineriet och vingården tar sig en välbehövlig paus.
Man hoppas på en mjuk övergång till kallare väder så vinplantan hinner fälla bladen och vintra in. För att skydda rot och ymp mot den värsta kylan kupar vi upp jorden runt stammen.
Nu kan vintern lägga sitt lugn över vingården ett tag tills beskärningen börjar och ett nytt vinår tar vid.  
                                                                                Åter vinter i vingården